Quiz – sprawdź swoją wiedzę o fotografii analogowej!

0
Pora na małą zabawę! Sprawdź, ile wiesz o fotografii analogowej w naszym szybki quizie. Czeka na Ciebie 10 pytań, a poprawne odpowiedzi znajdziesz na dole strony. Będzie trochę o historii fotografii oraz technikach ciemniowych i materiałach światłoczułych. Koniecznie daj znać w komentarzu, ile punktów udało Ci się zdobyć. Jeśli czujesz się niepewnie podchodząc do testu, zerknij najpierw do naszej serii poradników.


Zanim zaczniesz test, przeczytaj nasze poradniki o fotografii analogowej:

Fotografia analogowa [seria poradników]


PYTANIA


1. Jaką nazwę nosił pierwszy, szeroko rozpowszechniony proces fotograficzny?

a) kallotypia
b) dagerotypia
c) proces kolodionowy
d) polaroid

2. Film zazwyczaj wywołujemy w:

a) kuwecie
b) słoiku
c) koreksie
d) aparacie

3. Popularny aparat Pentacon six to:

a) lustrzanka dwuobiektywowa
b) aparat kompaktowy
c) aparat dalmierzowy
d) lustrzanka jednoobiektywowa

4. Film Ilford HP5+ to:

a) diapozytyw (slajd) kolorowy
b) negatyw czarno-biały
c) negatyw uczulony na podczerwień (IR)
d) negatyw kolorowy

5. Urządzenie do naświetlania klasycznych odbitek to:

a) powiększalnik
b) projektor
c) maskownica
d) tank

6. Film w formacie 120 ma szerokość:

a) 135mm
b) 120mm
c) około 60mm
d) około 220mm

7. Który z poniższych produktów jest wywoływaczem?

a) Tetenal Superfix
b) Ilford ID11
c) Tetenal Mirasol
d) Fotonal

8. Który z poniższych aparatów jest na film 135?

a) Yashica MAT124G
b) Zenit TTL
c) Pentacon Six
d) Mamiya RB67

9. Podczas skanowania negatywu należy nosić:

a) maseczkę
b) rękawiczki lateksowe
c) czepek na włosy
d) rękawiczki bawełniane

10. Jaki rodzaj światła nie jest szkodliwy dla papieru przy wykonywaniu odbitek?

a) białe
b) LED
c) słoneczne
d) czerwone


Odpowiedzi


1B, 2C, 3D, 4B, 5A, 6C, 7B, 8B, 9D, 10D

Daj znać w komentarzu jak Ci poszło!

Podziel się.

O Autorze

Aleksandra Polkowska

Fotograf, redaktor, socjolog. Zadeklarowany wzrokowiec. Uwielbia pisać i robić zdjęcia. Pisanie o fotografii to "kumulacja", która sprawia, że jest szczęśliwa. Fotografuje już od 10 lat, głównie śluby, portrety i reportaże. Redaktorskie doświadczenie zdobywała m.in. w Wirtualnej Polsce. Laureatka ogólnopolskich konkursów poetyckich i fotograficznych. W Cyfrowe.pl pełni rolę specjalisty ds. content marketingu. Odpowiada za całokształt bloga, redakcję i jej rozwój.

Zostaw komentarz

izmir escort