QUIZ FOTOGRAFICZNY! Jak dobrze znasz podstawy fotografii?

6

To już drugi quiz fotograficzny na naszym blogu. Poprzednio sprawdziliśmy jak dobrze nasi czytelnicy znają życiorysy i twórczość legendarnych fotografów. Tym razem sprawdzimy podstawową wiedzę o fotografii. Najważniejsze pojęcia i terminy, fizyka z lat szkolnych, zasady działania aparatu… Jesteś gotowy na mały sprawdzian?

Przed Tobą krótki quiz składający się z kilkunastu pytań z zakresu podstaw fotografii. Poprawne odpowiedzi znajdziesz na końcu artykułu. Powodzenia! Daj znać w komentarzu, jak Ci poszło!

1. Do czego służy filtr polaryzacyjny?

A) Do redukowania efektu czerwonych oczu
B) Do likwidowania odblasków
C) Do wydłużania czasu naświetlania
D) Do fotografowania zaćmienia słońca

2. Co to jest czas „BULB”?

A) Najkrótsze otwarcie migawki w danym aparacie
B) Najdłuższe (automatyczne) otwarcie migawki
C) Nieokreślone otwarcie migawki w zależności od zachcianek fotografującego
D) Czas między wykonaniem dwóch zdjęć w technice Timelapse

3. Zdjęcie w skali 1:1 to przykład:

A) Mikrofotografii
B) Makrofotografii
C) Nanofotografii
D) Zwykłej fotografii

4. O głębi ostrości na zdjęciu decyduje:

A) Przesłona
B) Przysłona

5. Najczęściej występujący czas synchronizacji ze studyjną lampą błyskową wynosi:

A) 1/50
B) 1/125
C) 1/1600
D) 1/500

6. W fotografii czarno-białej do przyciemnienia na zdjęciu zieleni i czerwieni, a rozjaśnienia koloru niebieskiego, używa się filtra:

A) zielonego
B) żółtego
C) czerwonego
D) niebieskiego

7. W którym roku powstał pierwszy aparat cyfrowy?

A) 1999
B) 1986
C) 1975
D) 1930

8. Fotografując w trybie „S” fotograf ma wpływ na:

A) czas naświetlania
b) wartość iso
c) głębię ostrości
d) balans bieli

9. Zakres tonalny to wartość opisująca:

A) Zakres tonów między magentą a tintą
B) Zakres tonów między ciepłymi odcieniami a zimnymi (inaczej balans bieli)
C) Zakres tonów między najjaśniejszym a najciemniejszym punktem obrazu
D) Inaczej iloraz punktów niedoświetlonych i przepalonych inny dla każdego aparatu

10. Gdy na prawej części histogramu znajduje się przeważająca ilość danych oznacza to, że zdjęcie jest:

A) poprawnie naświetlone
B) niedoświetlone
C) prześwietlone

11. Odległość hiperfokalna to pojęcie związane z:

A) Błędami autofokusu
B) Małą głębią ostrości
C) Dużą głębią ostrości
C) Brakiem ostrości na zdjęciu

12. Aberrację chromatyczną przedstawia zdjęcie:

A) 1024px-Flatiron_fisheye
B) 23_aberracja_chromatyczna3
C) 183689_FX100F_KO_23mm_f2.8_rog
D)Hamburg_town_hall

13. Kto uważany jest za ojca fotografii

A) Daguerre
B) Talbot
C) Bracia Lumiere
D) Kodak

14. Dagerotypia to:

A) Unikatowa fotografia na metalowej płytce
B) Fotografia na szkle, którą można powielić
C) Unikatowa fotografia na papierze
D) Fotografia na błonie do wielokrotnego powielania

15. Zdjęcie nie powstanie bez:

A) Fotografa
B) Aparatu
C) Światła
D) Obiektywu

 

 

 

Odpowiedzi

1B, 2C, 3B, 4B, 5B, 6D, 7C, 8A, 9C, 10C, 11C, 12B, 13A, 14A, 15C

TAGI:   
Podziel się.

O Autorze

Fotograf, redaktor, socjolog. Zadeklarowany wzrokowiec. Uwielbia pisać i robić zdjęcia. Pisanie o fotografii to "kumulacja", która sprawia, że jest szczęśliwa. Fotografuje już od 10 lat, głównie śluby, portrety i reportaże. Redaktorskie doświadczenie zdobywała m.in. w Wirtualnej Polsce. Laureatka ogólnopolskich konkursów poetyckich i fotograficznych. W Cyfrowe.pl pełni rolę specjalisty ds. content marketingu. Odpowiada za całokształt bloga, redakcję i jej rozwój.

6 komentarzy

  1. Zastanawiam się tylko nad 1. Oczywiście tam popełniłem błąd. Zaznaczyłem odpowiedź B. Żadna z tych odpowiedz tak naprawde nie jest poprawna. Wy poszliście w stronę „wydłużenia ekspozycji” – owszem ale jest to tylko „skutek uboczny” zastosowania tego filtra a nie jego główne założenie. Gdyby w pytaniu padło „do czego służy filtr ND to zgoda odpowiedź była by prawidłowa.
    W przypadku Daguerre oraz Talbota.. no cóż nie będziemy się spierać. Choć ten pierwszy być może i został okrzyknięty to jednak Talbot zrobił o wiele więcej dla fotografii która przetrwała po dziś dzień. A to co „wymyślił” D. no cóż … trochę umarło ze względu na spore wady.

    PS. strasznie spodobało mi się ostatnie pytanie :P

    Pozdrawiam Łukasz

    • Aleksandra Polkowska w

      Łukaszu, wydaje mi się, że źle przeczytałeś odpowiedzi na dole. Poprawna odpowiedz w pyt. 1 to B czyli redukcja odblasków, a Twoja odpowiedz była poprawna. Braliśmy pod uwagę główne zastosowanie filtra, a nie jego efekt uboczny.

Zostaw komentarz

izmir escort