Jak nakręcić dobry vlog kulinarny? Przepis podaje Tomek Lach, autor bloga zajadam.pl

4

Jemy oczami. Pierwsze wrażenie wizualne jest niezmiernie ważne. Apetycznie wyglądający i dobrze podany posiłek zawsze wygra z bylejakością. Dbałość o szczegóły jest tu bardzo istotna. Doskonale zdają sobie z tego sprawę vlogerzy kulinarni, którzy wykorzystują YouTube do ciekawej prezentacji swoich przepisów. Jeśli planujesz pokazać światu swoją pasję do gotowania, nasz artykuł pomoże Ci postawić pierwsze kroki.

Vlog kulinarny to jeden z najbardziej popularnych kanałów na YouTube. Konkurencja jest spora, więc aby zyskać wierne grono subskrybentów nie wystarczą dobre przepisy, należy się dobrze prezentować. Tomek Lach, autor bloga zajadam.pl, ma tego świadomość.

„Kanał na YT założyłem około 5 lat temu, ale nagrywałem i publikowałem maksymalnie kilka filmów rocznie, jako dodatek do treści tekstowych, publikowanych na moim blogu od 2008 roku. Faktyczną datą rozpoczęcia vlogowania był początek 2016 roku… Chciałem, żeby powstało dobre uzupełnienie treści pisanych i zdjęć publikowanych na blogu. Zależało mi również, aby dotrzeć do nowej widowni, jaką jest społeczność portalu YouTube.”

Najbardziej popularne kanały kulinarne łączy jedna cecha – ich twórcy są naturalni, gdyż gotowanie to ich pasja. Autor zajadam.pl tworzy również treści przedstawiające jego podejście do kulinariów. Są to luźne produkcje, które pozwalają złapać kontakt z publicznością. Jego najnowszym pomysłem jest seria „Kuchnia Marzeń”, w której od zera pokazywać będzie jak stworzyć swoją wymarzoną kuchnię.

Przygotowanie miejsca jest ważne!

Skoro jesteśmy przy temacie kuchni, to postawmy sprawę jasno. Jeśli chcesz prowadzić vlog kulinarny, to kuchnia jest Twoją sceną. Scenę należy dobrze przygotować. Przede wszystkim usuń z widoku wszystko, co nie jest Ci potrzebne do gotowania. Co jak co, ale kuchnia wyglądająca jak pokój nastolatka w okresie buntu na pewno nie wygląda apetycznie. Scena musi być schludna, więc jeśli nie używasz do przepisu blendera, którego kabel wije się jak wąż na blacie, schowaj go. Przygotuj również zestaw potrzebnych naczyń z wymaganymi produktami. Tu również dość ważne jest, aby dobrze się prezentowały. Jeśli Twoje naczynia to zbieranina sentymentalnych pamiątek po całej rodzinie, to zainwestuj w komplet naczyń od tego samego producenta. Dobrze. Kuchnia już wysprzątana, a nowy zestaw naczyń dobrany do jej charakteru. Można zacząć nagrywać.

Jaki sprzęt wybrać do nagrywania?

To oczywiście zależy od Twojego budżetu. Możesz wykorzystać telefon komórkowy zamontowany na statywie dzięki uchwytowi na telefon. Jeśli jednak masz nieco większy budżet i chcesz zainwestować w swoją pasję, to na początek wystarczy amatorska kamera i prosty statyw, np. Canon Legria i Hama Star 62. Jeśli dodatkowo planujesz prowadzić konto na Instagramie, to wówczas lepszym wyborem będzie aparat z możliwością nagrywania, jak na przykład Nikon D5500. Decydując się na lustrzankę pamiętaj o tym, by sprawdzić jej możliwości filmowe. Niektóre modele (szczególnie te starsze) są w tej kwestii bardzo ograniczone. Przekonał się o tym Tomek Lach.

„Na początku wykorzystywałem lustrzankę Nikon D7000, która służyła mi od lat do wykonywania zdjęć i przy okazji miała funkcję nagrywania wideo. Szybko jednak okazało się, że w produkcji wideo ten sprzęt ma wiele ograniczeń, które mocno utrudniają efektywną pracę z tym typem treści.”

Po analizie różnych opcji zamienił swoją lustrzankę na bezlusterkowca – Sony a6300 z uniwersalnym obiektywem Sony 18-105. Taki zestaw sprawdza mu się do tej pory.

Jeśli nadal nie wiesz, czy zdecydować się na kamerę amatorską, czy lustrzankę, zajrzyj do artykułu:  Lustrzanka czy kamera – na co powinien postawić filmowiec na początku swojej kariery?

Najtrudniejszym zadaniem, przed którym stanął, było uzyskanie dobrej jakości dźwięku. Po przetestowaniu kilku rozwiązań postawił na zestaw Rode Filmmaker Kit. Jeśli zaczynasz swoją przygodę z vlogiem i nie chcesz aż tyle wydawać, to możesz zainwestować w mikrofon krawatowy Audio Technica ATR3350. Można go podłączyć bezpośrednio do kamery lub nagrać dźwięk osobno po podłączeniu do telefonu, po czym zmontować go w programie do edycji video. Możesz też zerknąć do wpisu Mikrofony w filmowaniu – sprawdź, który mikrofon wybrać do poszczególnych zadań!

Z tak przygotowanym zestawem możemy zacząć nagrywanie. Tu pojawić się może kolejny problem – oświetlenie. W większości przypadków w kuchni jest światło naturalne z okna. Jeśli to źródło światła jest w ujęciu za Twoimi plecami, ciężko będzie oświetlić scenę prawidłowo. Lepiej nie zapalać lampy sufitowej, gdyż jej temperatura barwna (3200K lub 2700K) jest inna niż światła naturalnego (5500K). W takim wypadku najlepiej opuścić rolety w oknie w dół (najlepsze są te w odcieniu bieli) oraz doświetlić scenę lampą tak, aby dobrze było widać Twoją twarz i ręce. Dobrym wyborem będzie lampa fluorescencyjna Funsports. Produkt ten posiada możliwość regulacji natężenia światła poprzez osobny włącznik do każdej świetlówki. Oczywiście do stworzenia ciekawego filmu będziesz potrzebować dodatkowych ujęć, jak zbliżenia zapracowanych rąk, ujęcia półproduktów oraz gotowego produktu.

Przy nagrywaniu detali lub gotowych produktów może być pomocna mała lampa ledowa, np. Funsports LED OE-160C, gdyż gotowe dania najlepiej prezentują się, gdy są oświetlone kontrowo (od tyłu).

Sprzęt i sceneria gotowa. Zanim jednak wciśniesz ‘REC’, koniecznie przygotuj się do nagrania także od strony merytorycznej. Autor zajadam.pl przed nagraniem przygotowuje dokładny scenariusz odcinka tak, aby niczego ważnego nie ominąć. Z tak przygotowaną sceną i nagraniem stworzysz dobre filmy, które z czasem oraz regularną publikacją zgotują Ci słodki sukces.

Zapytałem Tomka, jakie ma rady dla osób stawiających pierwsze kroki w wirtualnym świecie kulinariów. Oto co odpowiedział:

„Po prostu zacznij to robić, nieważne jakim sprzętem i w jakiej kuchni, dopiero praktyka pokaże, czy potrzebujesz drogiej kamery (najpewniej nie!), blendy czy światła na statywie. Technicznym aspektem, o który warto zadbać od samego początku jest dobrej jakości dźwięk

Jeśli lubisz gotować i chcesz, aby Twoja pasja zmieniła się w sposób na życie, czas wziąć sprawy w swoje ręce. Pamiętaj, że na początek nie musisz wydawać fortuny na sprzęt. Warto jednak pomyśleć o zakupie kilku akcesoriów, które sprawią, że Twój vlog zachęci potencjalnych odbiorców do oglądania i subskrybowania Twoich treści. Pamiętaj, że nawet najlepsze treści ubrane w kiepską formę (fatalny dźwięk, kiepskie oświetlenie, itp.) potrafią skutecznie odstraszyć.

Dlatego zanim przystąpisz do działania, przeczytaj jeszcze nasze: Sprawdzone wskazówki dla początkujących filmowców

Masz już pomysł, jak miałby wyglądać Twój vlog kulinarny? Podziel się nim z nami w komentarzu.

Podziel się.

O Autorze

Bartek Ilkowski

Pasjonat filmu i fotografii, ze wskazaniem na film. Od kilku lat intensywnie poszerza swoją wiedzę w obu dziedzinach. Uczęszczał do sopockiej szkoły Fotomedia oraz warszawskiej Akademii Filmu i Telewizji. Były dziennikarz Reuters TV. Amator aktywnego wypoczynku.

4 komentarze

Zostaw komentarz

izmir escort